Prebytok bežného účtu Japonska v auguste vzrástol o vyše 80 percent

08.10.2014 Celý región

Tokio 8. októbra (TASR) - Japonsko zaznamenalo v auguste výrazný medziročný rast prebytku bežného účtu platobnej bilancie, keď ho podporili najmä príjmy zo zahraničných investícií. Tie dokázali vykompenzovať zvýšenie obchodného deficitu. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

Japonské ministerstvo financií uviedlo, že prebytok bežného účtu platobnej bilancie Japonska dosiahol v auguste 287,1 miliardy jenov (2,1 miliardy eur). V medzimesačnom porovnaní to znamená pokles zo 416,7 miliardy jenov, no medziročne prebytok bežného účtu vzrástol o 82,7 %. Zároveň výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s prebytkom na úrovni okolo 200 miliárd jenov.

Obchodný deficit dosiahol v auguste 831,8 miliardy jenov, zatiaľ čo analytici počítali so schodkom len na úrovni okolo 771 miliárd jenov. Dôvodom bol slabší rast exportu oproti importu. Zatiaľ čo vývoz sa medziročne zvýšil o 1 %, dovoz vzrástol o 2,3 %.

Na druhej strane, prebytok účtu indikujúceho príjmy zo zahraničných investícií zaznamenal rast o 20,6 % na 1,52 bilióna jenov, dodalo ministerstvo.
 

Vyberte región